Dette skal du IKKE gjøre hvis du eller dyrene dine blir bitt av flått! Vi viser også hva du SKAL gjøre!

Å bli bitt av flått er noe vi alle prøver å unngå, men det er umulig å beskytte seg helt mot de ekle krypene, dyrene er spesielt utsatt for dem, jeg aner ikke hvor mange flått jeg hat plukket av katten min.

Men det verste er at de ikke bare er ekle – de kan også forårsake stor skade på både mennesker og dyr. Derfor er det veldig viktig at vi oppdager dem tidlig, og at vi fjerner dem på riktig måte.

Mange gjør det feil, og det kan medføre infeksjoner og betennelser så vi vil vise deg BÅDE hvordan du IKKE skal gjøre det og hvordan du SKAL gjøre det:

1. Lakkere den

Det er noen som sier at en kan bruke neglelakk for å fjerne flåtten ved å lakkere neglelakken over flåtten og flått bittet. Det skal du IKKE gjøre, det fungerer ikke.!

2. Drukne den i alkohol

Å drukne flåtten i alkohol er heller ingen god idé. Det tar for lang tid før den dør, og om flåtten som har bitt seg fast bærer på en sykdom er stor risikoen for at du kan bli smittet.

3. Brenne den bort

Aldri fjern en flått ved å brenne den bort. Dette kan medføre enda større skader.

4. Vri den av

Før sa man at man skulle vri flåtten av huden, men dette har lenge vært kjent å være helt feil. Grunnen til dette er at hvis du vrir flåtten er det større risiko for at du klarer å rive av kroppen, men at hodet vil bli sittende igjen. Hodet er bittelite, og det er nesten umulig å få det av når kroppen er borte.

Dette SKAL du gjøre hvis du har blitt bitt av flått:

1. Bruk en spiss pinsett

Den beste måten å fjerne en flått på er ved å bruke en spiss pinsett. Dette vil gjøre det lettere å få et godt tak på krypet.

2. Ta tak i flåtten så nær huden som mulig

Flått biter seg fast i huden din med sine bittesmå huggtenner, derfor er det svært viktig å få tak i den så nær huden som mulig. IKKE klem på magen dens. Da kan giftig væske komme inn i såret ditt.

3. Dra den opp med en stødig hånd

Når du har fått et godt tak på den med pinsetten, skal du dra den forsiktig, men bestemt rett opp, direkte fra huden eller pelsen. Ikke rykk eller vri på pinsetten, da dette vil kunne løsne kroppen fra hodet dens. Om du likevel er så uheldig at hodet sitter igjen, kan pinsetten brukes til å pirke det bort.

4. Vask hendene

Vask alltid hendene godt etter å ha vær i nærheten av disse krypene. De sprer sykdommer, så vask hendene med godt med såpe!

5. Drep flåtten

Når du har fått flåtten av huden, kan du ikke bare la den gå! Drep insektet ved å skvise den i et stykke papir for eksempel.

Hvis du mistenker at flåtten bærer på en sykdom kan du ta vare på den i en pose etter at du har drept den, så kan evt. en lege gjøre noen tester på den for å være sikker på om du er smittet eller ei.

6. Etterpå: Hold utkikk etter symptomer

Etter et flåttbitt kan du få feber, og da er det bare å ta kontakt med fastlegen din.

Vær også oppmerksom på om huden blir rød rundt såret etter en uke eller mer, og også om denne rødheten sprer seg utover. Om det røde feltet er større enn 5 cm i diameter bør du kontakte legen.

Hvis du opplever å få feber, hodepine, blir syk, føler deg ekstra trøtt, verker i muskler eller ledd, eller får lammelser i ansiktet må du kontakte en lege.

Det er viktig å rense såret med vann eller desinfiserende middel etter at flåtten er fjernet, og det er vanlig at såret kan være litt rød og hovent noen dager.

Dette er viktig å vite, så del gjerne med vennene dine så de også vet hva de skal gjøre og ikke minst IKKE gjøre hvis de eller dyrene deres blir bitt av flått!

Kan du se forskjell på føflekkene dine? Disse tipsene kan redde liv!

Å ha flekker og utvekster på huden er noe nesten alle av oss har, og som regel er det ufarlig, men det er viktig å vite forskjellen på de ufarlige flekkene og de ikke er det.

I følge Skin Cancer Foundation dør det en person av hudkreft hvert 57 minutt på verdensbasis, og at folk som har vært ofte solbrent har mye større risiko for å utvikle hudkreft.

Her er en oversikt som kan hjelpe deg med å se faresignalene:

SYMMTRI:

En vanlig og ufarlig føflekk er som regel symmetrisk.

Symmetriske føflekker betyrat dersom du tegner en strek rett gjennom føflekken, så vil den ene halvparten av føflekken lik den andre. Ved asymmetriske føflekker vil det være forskjell.
En skal alltid følge opp føflekker som er asymmetriske.

FARGE:

Du bør se etter om den asymmetriske føflekken har en fargesjattering fra rødbrunt til sort. Dette er typisk for føflekker med celleforandring. (Hudkreft)
Det er viktig at du oppsøker lege dersom du har asymmetriske føflekker!

Ufarlige føflekker er som regel ganske små, ofte ikke større enn 6 millimeter i diameter. Føflekker som er større enn dette bør sjekkes av lege!

ENDRING:

Det er veldig viktig å følge med på om føflekker endrer seg. Det kan være tegn på en ondartet flekk.

Det du kan gjøre selv for å bekjempe hunkreft og ta vare på huden din er å bruke høy solfaktor og unngå solarium og Følg med på huden din!

Alle bør sjekke huden sin jevnlig. Selv om hudkreft oftest bryter ut der hvor huden blir truffet av sol, bør man også sjekke huden der hvor solen ikke treffer like mye. Også her kan det forekomme hudkreft. Føtter, tær og kjønnsorgan er plasser man oftest glemmer å sjekke.

Oppsøk alltid lege hvis du er bekymret for føflekkene dine, eller andre mistenkeligheter i huden. Å vente for lenge kan i verste fall bli katastrofalt.

Hadde alle fulgt disse tipsene, ville det blitt betydelig færre tilfeller av hudkreft.

Del gjerne disse tipsene med alle du er glad i!

Fyll kyllingfileten med hvitløksmør. Dette er en oppskrift du kommer til å elske!

Når det skal lages middag til familien, er kylling noe nesten alle liker. Det er et magert og proteinrikt og kan tilberedes på forskjellige måter. Kyllingfilet er kanskje ikke det mest spennende, med mindre den er tilberedes på en god måte.

Denne kyllingfileten er proppfull av smak – og det er faktisk veldig enkelt å lage også. Etter at du har prøvd denne, kan vi nesten garantere at du kommer til å lage det igjen og igjen.

Dette trenger du:

1 kopp hvetemel
3/4 kopp Panko eller en annen type paneringsmel
1/2 kopp mykt, usaltet smør
1/4 kopp revet parmesanost
1/4 kopp hakket, fersk persille
3 egg
2 fedd med hakket hvitløk
1 saftig sitron
vegetabilsk olje
salt
pepper

Slik gjør du det:

1. Før du begynner forvarmer du ovnen til 180 grader. I mellomtiden tar du en skål og blander sammen smør, persille, hvitløk og sitronsaft enten for hånd eller med en elektrisk mikser for å lage smørblandingen. Sørg for å krydre den rikelig med salt og pepper.

2. Når du er ferdig med det ovennevnte, ruller du smørblandingen i plastfolie og legg den i kjøleskapet mens du forbereder resten av oppskriften. Ta deretter kyllingbrystene  og  kutt  en lomme i dem.

3. Når du har delt kyllingen, legger en kladd av smøret i midten av kyllingebrystene. Brett inn sidene for å holde smøret inni – du kan også bruke tannpirkere for å forsikre deg om at den forblir forseglet.

4. Varm opp vegetabilsk olje i en stor gryte på middels høy varme til den er varm nok til at vannet fordamper umiddelbart. Deretter heller du melet i en bolle,  egg i et annen og paneringsmelet og parmesan i en tredje bolle., og vend kyllingen i bollene.

 

5. Når kyllingen det er gjort legger du kyllingen i den varme pannen og steker den på alle sider til alt blir gullgyllenbrunt. Legg filetene på en tallerken dekket med papirhåndklær til du er ferdig. Etter at du har gjort det med alle legger du dem i en ildfast form.

 

6. Legg de i ovnen i 15 til 18 minutter til kyllingen er gylden og fin. så kan du ta ut kyllingen ut og servere den med for eksempel med poteter og grønnsaker!

Hvis du noen gang har fått dette (Chicken Kiev) på en restaurant og lurt på hvordan de gjorde det, så vet du hvordan du kan gjøre det hjemme selv! Vi kan bare gjøre dette i kveld selv.

Følg med i videoen under, så viser Natasha deg trinn for trinn:

https://www.youtube.com/watch?v=vX1fq-XcNMQ

 

Hold forkjølelsen unna med din egen dunderkur. Ingrediensene har du på kjøkkenet.

Å være forkjølet er både ubehagelig og slitsomt.
Heldigvis går en forkjølelse eller sår hals over relativt raskt og det finnes flere gode produkter som kan lindre symptomene.

Halspastiller er en god ting for en sår hals, men det er flott å vite hva vi egentlig putter i oss, ikke sant?

Så prøv denne enkle sunne og oppskriften – for det er faktisk ganske lett å lage effektive drops hjemme, på egen hånd!

Alt du trenger er:

* 2,25 kopp sukker (kan være mindre)
* Ca. en kopp vann
* 1 ss. sitronsaft
* 1 ss. honning
* 1/2 ts. malt ingefær
* 1/4 ts. malt nellik

Her ser du fremgangsmåten, lykke til 😉

Dytter katten din vannskålen på sin, eller vil den ikke drikke av den i det hele tatt? Dette kan være grunnen!

Det kan være vanskelig for katteeiere er å finne en bolle som katten deres vil drikke av.

Men er det en grunn til denne sære oppførselen, eller gjør kattene det bare for å utfordre eieren?

Det som er tilfelle, er det noen grunner til at katten din ikke vil drikke av vannskålen som du har valgt til den.

Katten dytter ofte på vannskålen for få vannet til røre på seg, fordi vann i bevegelse er bedre enn stillestående vann.

Rennende vann er bedre enn stillestående.

Faktum er at katten foretrekker rennende vann. En teori bak dette er at katter instinktivt vil være forsiktige med stillestående vann siden det ikke alltid er trygt å drikke i naturen, derfor vil de som regel heller drikke vannet rett i fra springen.

Plasseringen er viktig.

Når det gjelder plassering av vannskålen, er det noen katter som ikke vil drikke av den hvis det er for nær maten. Dette er fordi i naturen passer kattedyr på å holde maten og vannkildene adskilt for å unngå at maten forurenser vannet.

Mange katter liker heller ikke at vannet deres lukter som mat, noe som kan skje hvis bollene står for tett sammen.

Nytt er alltid bedre enn gammelt.

Jeg er ganske sikker på at du ikke vil drikke vann fra et glass som stått i flere timer eller til og med dager, og det vil ikke katten din heller
Jo lengre vannskålen har stått, jo mer smuss, støv og bakterier vil samle seg på overflaten av vannet det sier seg selv.

Det er ikke nok vann (eller det er for mye).

Katter er virkelig vanedyr, og dette gjelder også deres drikkevaner. Når du fyller katteskålen, må du prøve å fylle like mye hver dag.
Hvis katten din er usikker på om vannskålen er full eller om det bare er litt vann i bollen, bruker den ofte poten sin for å sjekke. Når dette skjer, kan de ikke engang drikke vannet som det er blitt «forurenset» av sin egen pote.

Skålform og størrelse er viktig.

Formen og størrelsen på en vannskåla kan også ha stor innvirkning på hvorfor katten din ikke vil drikke av den. En av de vanligste grunnene til at katter ikke liker spesielle boller er at de følsomme følehår kommer borti bollen når de prøver og drikker.
På grunn av dette er store, grunne boller best.

Og til slutt, smaken av plast. Mange katter kan smake plasten i vannet, så glass eller metallskåler det beste for katter.

 

Lag de luftigste fastelavensbollene – se det geniale trikset her!

Trikset med å få de luftigste fastelavensbollene er å bruke både gjær og bakepulver i deigen.

Dette trenger du:

50 gjær
100 g smør
3.5 dl helmelk
100 g sukker
2 ts. kardemomme
1 ts.bakepulver
550 g hvetemel
0.5 ts. salt

Slik gjør du
1. Varm melken til 25-30 grader. Smuldre gjæren i en bakebolle og rør den ut med melken.

2. Tilsett sukker, kardemomme, vaniljesukker, bakepulver og ca to tredjedeler av melet.

3. Arbeid deigen sammen i maskin. Tilsett gradvis resten av melet og det myke smøret i små biter.

4. Arbeid deigen til den blir helt glatt og smidig og slipper bollen. Den kan gjerne eltes i 10-15 minutter i kjøkkenmaskin.

Dekk bollen med et kjøkkenhåndkle, la deigen heve til dobbel størrelse.

5. Kna deigen godt sammen, del den i 10-12 like store emner og trill ut fine boller. Sett bollene over på et stekebrett dekket med et kjøkkehåndkle.

 

 

6. Dekk til bollene med plastfilm og la bollene etterheve i ca 30 minutter. Pensle dem raskt og forsiktig med sammenpisket egg. Stek bollene midt i ovnene ved 210 grader i ca 10-15 minutter. Avkjøles på rist.

Se fremgangsmåten i videoen under her:

https://www.youtube.com/watch?v=4H_dd8X6CiA

Sliter du med dugg på innsiden av bilrutene? Se dette smarte tipset!

Dugg på bilrutene er etresultatet av for mye fuktighet i bilen. Kan du absorbere fuktigheten, og du kan enkelt løse problemet! Alt du trenger er kattesand (helst med silikon) og et par sokker, som sammen skaper en magisk kombinasjon.

Hobbyeksperten Dave Hax på Youtube viser oss lett hvordan du skal gjøre, så følg hans instruksjoner for å få de beste resultatene. Legg sokken din på toppen av dashbordet eller under bilseter, så bør fuktproblemer være over i løpet av et par dager!

 

 

Når du opplever at fuktigheten kommer tilbake og skaper dugg på rutene igjen, er det på tide å bytte ut kattensanden i sokken.

Se det geniale trikset her og del gjerne med vennene dine slik at flere kan få nytte av dette smarte og enkle tipset:

Sunne havrekjeks med bare 3 ingredienser – se oppskriften, de er knallgode!

Her er oppskriften på sunne og gode havrekakene med bare tre ingredienser.

Perfekt å lage hvis du har lyst på noe godt.

 

Føler du sug etter noe søtt etter jobb, men føler at du ikke har tid eller energi til å handle så mange ingredienser? Denne havrekjeksene har bare på tre ingredienser som du mest sannsynlig har hjemme.

De er også sunne, så du kan spise dem når som helst.

For å lage 12 stykker trenger du:

  • 2 kopp havregryn
  • 1 moden banan
  • 1 ts kanel

Du må kanskje justere mengden havregryn etter hvor klebrig deigen blir.

Slik gjør du det:

Mos bananen i en bolle.

Bland i kanel og havregryn til deigen har en passelig konsistens.

Lag 12 runde kaker og legg dem på en plate med bakepapir og press dem littegrann ut

Stek dem i 180 grader i 15 minutter – og vipps så er de ferdig!

Oppskriften er funnet på Instagramkontoen til lindasbakskola

Nå har du et perfekt mellommåltid, eller en god kveldsmat, eller du kan severe dem til kaffen hvis du får besøk.

Deilig myke inni, og sprø på utsiden – Nam!

Tigerbalsam har eksistert i over 100 år, men visste du at den kan brukes til alt dette?

Tigerbalsam er en salve som kommer fra Orientens doktorkunst. Tigerbalsam finnes i en rød og en hvit utgave og fåes kjøpt på apotek og helsekostbutikker over hele landet. Den vanligste bruken er på ømme muskler og forstuinger. Hovedingredienser (opptil 50 %) er aromastoffer som mentol og kamfer. Disse skaper en følelse av varme i hud og muskulatur som blir påført balsamen.

Den originale utgaven (burmesisk Ban Kim Ewe) ble utviklet allerede i 1870, av den kinesiske botanikeren Aw Chu Kin, og ble solgt i Singapore. Opprinnelig var det også biokjemiske elementer fra tiger i tigerbalsam, men slikt inngår ikke i dagens oppskrifter, men mentol, kamfer, cajeput olje, andre essensielle oljer, samt vaselin. Navnet kom fra Aw Chu Kins sønn, Aw Boon Haw (kinesisk for skånsom tiger).

Siden tigerbalsam har en intens og karakteristisk lukt, oppdages den ikke bare raskt av mennesker, men insekter fanger den sterke lukten også. Og de avskyr denne lukten. Derfor kan tigerbalsam brukes som insektmiddel. Bare legg boksen på bordet, og ta av lokket.

Sliter du med smerter i leddene. så smør på litt tigerbalsam, det virker veldig bra.

Hvis du har malingflekker eller lignende på hendene, kan det enkelt fjernes ved hjelp av tigerbalsam. Bare gni inn hendene godt, også tørker du bort flekkene med en klut.

Kjenner at du at du begynner å bli sår i halsen så ta litt tigerbalsam på fingertuppene, og smør inn halsen, og halsen blir bedre over natten.

Tigerbalsam inneholder mye mentol, i likhet med andre medisiner mot forkjølelse. Hvis du smører litt tigerbalsam under nesen og puster dypt inn, vil den garantert løse seg opp. Kremen skal ikke påføres på innsiden av nesen.

Har du hodepine så smør tigerbalsam på tinningen og hodepinen vil avta.

Hvis føttene dine verker, og du har hard hud overalt, så er tigerbalsam løsningen, mentolen stimulerer blodsirkulasjonen, og du vil fort merke bedring.

Føler du deg kvalm kan tigerbalsam være redningen. Den åpner opp slik at du får kan puste dypt og rolig, og dermed roe deg selv ned – godt å vite hvis en blir bilsyk eller sjøsyk.

Har du et skap eller kott med gamle klær eller sko. Men oljene i tigerbalsam løser dette problemet. Bare sett en liten skål med tigerbalsam i skapet eller kottet så blir alt friskt igjen.

Har du blitt bitt av mygg? Smør på litt tigerbalsam, så forsvinner kløen.

Siden tigerbalsam stimulerer blodsirkulasjon og gjør huden varm, kan den også brukes mot magesmerter. Smør litt rundt navlen, og det vil fungere som en varmepute.

Denne kremen kan brukes til mye forskjellig. Derfor er den fortsatt er på markedet, mer enn 100 år etter at den først kom.

Vi håper det var til nytte, og del gjerne med vennene dine!

Japaneren viser oss trinnvis hvordan han pakker inn en gave på 30 sekunder – med mindre papir og tape!

Det mange ting som skal gjøres før julen, og en av de viktigste er å pakke gaver. I Japan er gaveinnpakning nesten betraktet som en kunstform, så vi har helt sikkert noe å lære teknikken deres.

I dette klippet lærer vi trinnvis hvordan vi kan pakke inn gaver som de gjør det i Japan, og du trenger bare å bruke 3 biter med tape.

«Siden jeg forklarer mens jeg gjør det, ser det ut til at det tar samme tid som å pakke en gave på den vanlige måten,» forteller YouTuberen BeatTheBush. «. Men denne metoten går mye fortere når du har gjort det noen ganger.»

Når en har lært seg teknikken, bør det ta 30 sekunder å pakke en gave – med mindre papir og mindre tape!

Del gjerne dette nyttige tipset med vennene dine: