En twitterbruker la ut bilder av den krøllete kattungen, og nå har den sjarmert nettet i senk!

Twitter-brukeren mean plastic la ut noen bilder av en oransje kattunge med krøllete pels, og selv de mest ivrige katteelskerne over hele verden måtte klø seg i hodet.

Det eneste som er bedre enn det utrolig søte utseende, er historien bak denne katterasen:

I 1960 lot en kvinne ved navn Beryl Cox i Devon, England, en hjemløs hunnkatt slå seg ned i bakgården.

En dag fødte denne katten et kull, og i kullet kom det en brun/svart hannkatt med «krøllete» pels. Hun bestemte seg for å beholde ham, og ga ham navnet Kirlee.

I tillegg til den «krøllete» pelsen, hadde han også ellers et usedvanlig utseende. Han hadde et meget bredt hode med utpregede kinnben og store ører.

Ti år tidligere ble det født en annen slik «krøllete» kattunge i Cornwall, England, som fikk navnet Kallibunker (du kan lese mer om det under Cornish Rex).

Nøyaktig, på dagen, ti år etter Kallibunkers fødsel, leste Beryl en artikkel i avisa The English Daily Mirror om en katt ved navn Du-Bu Lambtex, den første «krøllekatten» som var født som et resultat av planlagt avl etter Kallibunker. Hun skrev et brev til eieren, og fortalte om sin Kirlee.

Siden Kallibunkers fødsel hadde man arbeidet for å etablere Rex som en rase, men den smale avlsbasen gjorde det vanskelig. Man ble dermed nærmest ekstatisk ved nyheten om at det fantes en ubeslektet «krøllekatt» et annet sted i landet. Dette kunne være akkurat hva de trengte for å få fart på sine avlsprogram.

Rex-oppdretter Agnes Watts dro derfor til Devon for å sjekke ut om Kirlee virkelig hadde den samme pelsen som Kallibunker. Da hun fikk dette bekreftet, og forklarte Beryl hvor viktig Kirlee kunne være for utviklingen av Rex-rasen, gikk Beryl med på å selge ham for 25 pund.

Kirlee ble så parret med flere Rex-hunner og oppdretterne ventet i stor spenning på resultatet. Men det ene kullet etter det andre ble født uten å ha en eneste «krøllete» kattunge i dem. Parringene ble gjentatt, med samme nedslående resultat.

Dermed ble det etterhvert opplagt at Kirlee og Kallibunkers «krøller» kom av ulike gener. Kallibunkers gentype ble kalt «Gene I Rex», mens Kilees ble kalt «Gene II Rex».

På basis av denne kunnskapen ble et av avkommene etter Kirlee, en hunnkatt med normal pels kalt Golden Rain, parret tilbake på ham, og i deres kull kom det én «krøllete» kattunge.

Golden Rain ble så senere parret med en «Gene I Rex»-hann, og fikk i det kullet to «krøllete» kattunger. Hun er dermed den første katten vi vet om som bærer både «Gene I Rex» og «Gene II Rex», og som dermed kan få avkom med begge typer «krøller», avhengig av hennes partner. En slik katt kalles en hybrid.

Med resultatet av Golden Rains parringer, var man nå sikre på at det dreide seg om to ulike mutasjoner, og at man dermed hadde to ulike Rex-raser å arbeide med fremover, de vi i dag kjenner som Cornish Rex og Devon Rex.

Kirlee ble kastrert i 1964, og deltok på katteutstillinger som «den originale Devon» frem til sin død i 1970.

Siden alle Devon Rex stammet fra en og samme katt, Kirlee, var avlsbasen i starten svært liten selv om antallet katter økte. Innavlen begynte etterhvert å vise seg, og man ble nødt til å parre inn andre raser for å sikre at fremtidens Devon Rex ble en sunn rase. Raser som ble brukt var først og fremst Britisk Korthår, Burmeser og Siameser, men også noen tilfeller av chincilla-Perser.

Kilde Rasekatter.no

 

0 Shares