Dette skal du IKKE gjøre hvis du eller dyrene dine blir bitt av flått! Vi viser også hva du SKAL gjøre!

Å bli bitt av flått er noe vi alle prøver å unngå, men det er umulig å beskytte seg helt mot de ekle krypene, dyrene er spesielt utsatt for dem, jeg aner ikke hvor mange flått jeg hat plukket av katten min.

Men det verste er at de ikke bare er ekle – de kan også forårsake stor skade på både mennesker og dyr. Derfor er det veldig viktig at vi oppdager dem tidlig, og at vi fjerner dem på riktig måte.

Mange gjør det feil, og det kan medføre infeksjoner og betennelser så vi vil vise deg BÅDE hvordan du IKKE skal gjøre det og hvordan du SKAL gjøre det:

1. Lakkere den

Det er noen som sier at en kan bruke neglelakk for å fjerne flåtten ved å lakkere neglelakken over flåtten og flått bittet. Det skal du IKKE gjøre, det fungerer ikke.!

2. Drukne den i alkohol

Å drukne flåtten i alkohol er heller ingen god idé. Det tar for lang tid før den dør, og om flåtten som har bitt seg fast bærer på en sykdom er stor risikoen for at du kan bli smittet.

3. Brenne den bort

Aldri fjern en flått ved å brenne den bort. Dette kan medføre enda større skader.

4. Vri den av

Før sa man at man skulle vri flåtten av huden, men dette har lenge vært kjent å være helt feil. Grunnen til dette er at hvis du vrir flåtten er det større risiko for at du klarer å rive av kroppen, men at hodet vil bli sittende igjen. Hodet er bittelite, og det er nesten umulig å få det av når kroppen er borte.

Dette SKAL du gjøre hvis du har blitt bitt av flått:

1. Bruk en spiss pinsett

Den beste måten å fjerne en flått på er ved å bruke en spiss pinsett. Dette vil gjøre det lettere å få et godt tak på krypet.

2. Ta tak i flåtten så nær huden som mulig

Flått biter seg fast i huden din med sine bittesmå huggtenner, derfor er det svært viktig å få tak i den så nær huden som mulig. IKKE klem på magen dens. Da kan giftig væske komme inn i såret ditt.

3. Dra den opp med en stødig hånd

Når du har fått et godt tak på den med pinsetten, skal du dra den forsiktig, men bestemt rett opp, direkte fra huden eller pelsen. Ikke rykk eller vri på pinsetten, da dette vil kunne løsne kroppen fra hodet dens. Om du likevel er så uheldig at hodet sitter igjen, kan pinsetten brukes til å pirke det bort.

4. Vask hendene

Vask alltid hendene godt etter å ha vær i nærheten av disse krypene. De sprer sykdommer, så vask hendene med godt med såpe!

5. Drep flåtten

Når du har fått flåtten av huden, kan du ikke bare la den gå! Drep insektet ved å skvise den i et stykke papir for eksempel.

Hvis du mistenker at flåtten bærer på en sykdom kan du ta vare på den i en pose etter at du har drept den, så kan evt. en lege gjøre noen tester på den for å være sikker på om du er smittet eller ei.

6. Etterpå: Hold utkikk etter symptomer

Etter et flåttbitt kan du få feber, og da er det bare å ta kontakt med fastlegen din.

Vær også oppmerksom på om huden blir rød rundt såret etter en uke eller mer, og også om denne rødheten sprer seg utover. Om det røde feltet er større enn 5 cm i diameter bør du kontakte legen.

Hvis du opplever å få feber, hodepine, blir syk, føler deg ekstra trøtt, verker i muskler eller ledd, eller får lammelser i ansiktet må du kontakte en lege.

Det er viktig å rense såret med vann eller desinfiserende middel etter at flåtten er fjernet, og det er vanlig at såret kan være litt rød og hovent noen dager.

Dette er viktig å vite, så del gjerne med vennene dine så de også vet hva de skal gjøre og ikke minst IKKE gjøre hvis de eller dyrene deres blir bitt av flått!

0 Shares