Kan du se forskjell på føflekkene dine? Disse tipsene kan redde liv!

Å ha flekker og utvekster på huden er noe nesten alle av oss har, og som regel er det ufarlig, men det er viktig å vite forskjellen på de ufarlige flekkene og de ikke er det.

I følge Skin Cancer Foundation dør det en person av hudkreft hvert 57 minutt på verdensbasis, og at folk som har vært ofte solbrent har mye større risiko for å utvikle hudkreft.

Her er en oversikt som kan hjelpe deg med å se faresignalene:

SYMMTRI:

En vanlig og ufarlig føflekk er som regel symmetrisk.

Symmetriske føflekker betyrat dersom du tegner en strek rett gjennom føflekken, så vil den ene halvparten av føflekken lik den andre. Ved asymmetriske føflekker vil det være forskjell.
En skal alltid følge opp føflekker som er asymmetriske.

FARGE:

Du bør se etter om den asymmetriske føflekken har en fargesjattering fra rødbrunt til sort. Dette er typisk for føflekker med celleforandring. (Hudkreft)
Det er viktig at du oppsøker lege dersom du har asymmetriske føflekker!

Ufarlige føflekker er som regel ganske små, ofte ikke større enn 6 millimeter i diameter. Føflekker som er større enn dette bør sjekkes av lege!

ENDRING:

Det er veldig viktig å følge med på om føflekker endrer seg. Det kan være tegn på en ondartet flekk.

Det du kan gjøre selv for å bekjempe hunkreft og ta vare på huden din er å bruke høy solfaktor og unngå solarium og Følg med på huden din!

Alle bør sjekke huden sin jevnlig. Selv om hudkreft oftest bryter ut der hvor huden blir truffet av sol, bør man også sjekke huden der hvor solen ikke treffer like mye. Også her kan det forekomme hudkreft. Føtter, tær og kjønnsorgan er plasser man oftest glemmer å sjekke.

Oppsøk alltid lege hvis du er bekymret for føflekkene dine, eller andre mistenkeligheter i huden. Å vente for lenge kan i verste fall bli katastrofalt.

Hadde alle fulgt disse tipsene, ville det blitt betydelig færre tilfeller av hudkreft.

Del gjerne disse tipsene med alle du er glad i!

0 Shares